הצטרפו אלינו
ברשתות החברתיות:

זן נכחד: אומנות הבעיטות החופשיות כבר לא חלק מהמשחק היפה

למרות הצמד המדהים של דקלן רייס נגד ריאל מדריד, המספרים מוכיחים כי כמות השערים בכדורים חופשיים בשנים האחרונות ירדה משמעותית. הכלים האנליטיים שהשפיעו, ההגנות שהשתפרו ואולי אלו בכלל בועטים פחות מוכשרים? צללנו למספרים כדי להבין את התופעה

דני פורת
דני פורת   16.04.25 - 16:10
Getting your Trinity Audio player ready...
הניצחון המונומנטלי של ארסנל על ריאל מדריד (0:3) במשחק הראשון ברבע גמר ליגת האלופות היה אייקוני בזכות התוצאה המפתיעה, אבל לא פחות מכך בגלל הדרך שבה היא הושגה. דקלן רייס הדהים את טיבו קורטואה ואת העולם כולו עם צמד מרהיב בשתי בעיטות חופשיות מושלמות לרשת של אלופת אירופה המושפלת באצטדיון האמירויות, והזכיר לכולנו שאומנות השערים בבעיטות חופשיות היא זן שהולך ונכחד בכדורגל העולמי בשנים האחרונות.

עד לאותו ערב מושלם, רייס בעצמו, בעל מכה אדירה ברגל, בעט רק 13 כדורים חופשים במדי ווסטהאם וארסנל בשמונה השנים האחרונות ומעולם לא הבקיע באופן הזה. יתרה מכך הוא הפך לשחקן הראשון של ארסנל מאז ספטמבר 2021 שמבקיע בכדור חופשי ישיר באיזשהי מסגרת. רייס המתין 338 משחקים כדי לכבוש את הראשון שלו בכדור חופשי ואחרי 12 דקות הבקיע פעם נוספת ועוד מול השוער הטוב בעולם. "כנראה שאף אחד לא יודע כלום על כדורגל", התלוצץ המנג'ר שלו מיקל ארטטה שהתבשר על הסטטיסטיקה של גיבור המשחק.

אם נצלול למספרים, נבין שתופעת השערים בכדורים חופשים הפכה להיות פחות ופחות שכיחה עם השנים וכל זה בניגוד לעובדה שכמות השערים הלכה וגדלה עם השנים בליגות הבכירות. בעונה שעברה בפרמייר ליג של רייס הובקעו רק 11 שערים בדרך הזו, לעומת 26 בעונת 2019/20 ו-39 בשיא בעונת 2013/14. בליגה האיטלקית הובקעו 11 כדורים חופשים ישירים לעומת 41 בעונת השיא ב-2007/08. גם בבונדסליגה חוו ירידה - 14 שערים בעונה שעברה לעומת 38 עשור קודם לכן. בליגה הספרדית הממוצע בארבע השנים האחרונות עומד על קצת יותר מ-10 שערים בעונה בכדורים חופשים, שזה בממוצע שער אחד לארבעה מחזורים.

אחד ההסברים המרכזים לירידה בשערים בכדורים חופשים היא השימוש בכלים אנליטיים של המשחק, כמו למשל מדד ה-XG, שמתאר את הסיכוי להבקיע מכל עמדה על המגרש. במחקר שנעשה לאחרונה בחברת OPTA, מצאו כי הבעיטות שמשוגרות על ידי שחקנים בחמש הליגות הגדולות התקצרו משמעותית ב-3.3 מטרים בממוצע ב-15 השנים האחרונות. שחקנים פחות נוטים לנסות לאיים על השער בבעיטה חופשית אם המרחק גדול מדי או שהמצב הוא אלכסוני לשער, ומעדיפים כמובן להרים את הכדור לרחבה ובכך להגדיל את הסיכוי באחוזים לשער.


הדוגמא הטובה ביותר היא הירידה הדרסטית באחוזים של הבעיטות לשער מרחוק, תופעה שראינו גם במונדיאל האחרון בקטאר, שבה כמות השערים ירדה בחצי מהטורניר הקודם ברוסיה 2018. גם בחמש הליגות הגדולות יש פחות ניסיונות למרחק וכתוצאה מכך גם פחות שערים וזה מתבטא במצבים הנייחים כמובן. לפי הנתונים מ-27 אחוזים בממוצע לכדור חופשי שהפך לבעיטה בעונת 2008/09 ירדנו למאזן של פחות מ-20 אחוז בשנתיים האחרונות בליגות הבכירות. 

הירידה בנתונים מתחילה קודם כל בעבירות שמבוצעות על השחקן התוקף, או במקרה הזה שלא מבוצעות יותר. עם הכניסה לעידן של החזקת כדור, שהשתדרגה אצל מאמנים כמו פפ גווארדיולה, הכדורגל הפך ליותר מחושב. רוב המשחק מתנהל כאשר הקבוצה הגדולה והדומיננטית מניעה את הכדור זמן משמעותי יותר והקבוצה החלשה יותר מנסה לצאת למעברים. ובסוג משחק כזה, הרבה יותר קשה להשיג עבירות על סף הרחבה ולתרגם אותם לבעיטות חופשיות ושערים. עבירות שמבוצעות בשליש האחרון ירדו ב-20 עד 30 אחוזים בחמש הליגות הגדולות והכדורים החופשים באיזור המסוכן ירדו משמונה לארבעה במשחק בממוצע.

נתוני ה-XG לימדו אותנו שהסיכוי של רייס להכניע את קורטואה בכל אחת מהבעיטות שלבסוף חדרו פנימה נעו בין 3% ל-6% בלבד. אבל את בארטק סילבסטרז'ק שנחשב למומחה עולמי בכדורים חופשיים ומאמן שחקנים כבר 20 שנה האחוזים פחות מעניינים. הוא סבור שהבעיה היא אצל שחקני ההתקפה קודם כל. "קבוצות מגיעות למסקנות שגויות בכל מה שקשור לכדורים חופשים, כי הן לא מעריכות נכון את ההזדמנות המצויינת להבקיע ומעדיפות להגביה ולא לבעוט. ראיתי שחקנים עם טכניקה אדירה שמתבזבזת עם השנים כמו במקרה של כריסטיאנו רונאלדו שהיה יכול להבקיע 250 שערים בחופשיות (פי 4 יותר ממה שיש לו). שחקנים עושים טעויות טכניות כבר יותר מ-20 שנה", טען סילבסטרז'ק בראיון לאתלטיק.

אם נזרום עם התאוריה של המומחה, אז ככול ששחקני התקפה וקבוצות לוקות יותר ויותר בבעיטות החופשיות, כך שחקני ההגנה הלכו והתחדדו עם השנים. ב-2018 במהלך משחק ליגת האלופות בין ברצלונה לאינטר, נפסקה בעיטה חופשית מסוכנת לבארסה. מרסלו ברוזוביץ' קשרה של אינטר נשכב מאחורי החומה בתנוחת "קרוקודיל" ומנע מלואיס סוארס לנתב את הכדור למסגרת השער. האירוע הזה תפס את תשומת הלב העולמית ולמעשה פגע משמעותית ביכולת של שחקנים לבעוט כדור חופשי מוצלח מתחת לחומה סטייל רונאלדיניו. "שוערים מגיעים לכדור חופשי כזה עם הרבה יותר ביטחון. יש להם זמן רב יותר לקבל החלטה לאן לזוז ולא להמר, כמו שהיה בעבר. זה הפחית את מספר השערים בכדורים חופשיים. קבוצות היום פשוט מתגוננות הרבה יותר טוב מבעבר", סיפר שוער העבר רוברט גרין ל-BBC.

ויכול מאוד להיות שאנחנו נמצאים בעידן שבו הבועטים החופשים פחות מוכשרים או לכל הפחות מנוסים. הימים של ליאו מסי באירופה כבר חלפו מזמן, ואת הפגזים של רונלד קומאן, הספינים של דייויד בקהאם, האסתטיקה של רונאלדיניו ובעיטות הבננה של ז'וניניו אפשר למצוא רק ביוטיוב. זה לא שהיום אין בכלל. ג'יימס וורד פראוס, קשרה של ווסטהאם, ניצב שני בטבלת מבקיעי כל הזמנים בכדורים חופשים, אבל הוא היחיד שפעיל מבין עשרת המובילים. האקן צ'הלנולו, עומר מרמוש ופאולו דיבאלה נחשבים גם הם למומחים בטריטוריה הזו, אבל ככול שהמשחק משתנה הגאונות שלהם פחות באה לידי ביטוי. מלאכת הבקעת השערים בכדורים חופשיים נמצאת בירידה מתמדת.